Generalitat de Catalunya
Departament d'Educació

 
 

 

La setmana del 21 al 25 d’octubre ha estat una setmana especial per un grup d’alumnes de l’Institut de l’Ebre. Ana Rosell, Ainoa Casanova i Milady Espinoza, de 2n d’Administració i Finances, Marcel Piñol i Aleix Gisbert, de 1r de Màrqueting i Publicitat, i Abril Rosales, de 1r d’Educació Infantil, han viatjat a Lituània acompanyats dels professors Agustí Moreso i Lara Melich.

Aquest viatge forma part d’una de les mobilitats del projecte Security in ICT en el marc del programa Erasmus+. Es tracta d’un projecte col·laboratiu amb 5 països socis: Eslovàquia, Lituània, Portugal i la República Txeca, sent aquests últims els coordinadors. Tots els socis realitzen unes activitats, tant en el país d’origen com durant les mobilitats, sobre la ciberseguretat, que pot afectar a nivell d’empresa i a nivell social i personal.

L’Institut de l’Ebre fou el primer en acollir la primera mobilitat del projecte a Tortosa el passat mes de març. En aquest cas, la trobada ha tingut lloc a Lituània, a la vila de Moletai, on tots els alumnes s’han allotjat en les famílies dels seus companys de projecte, vivint com a locals, amb els mateixos horaris, els mateixos àpats i, fins i tot, aprenent algunes paraules de la llengua lituana.

El tema a tractar en aquesta activitat ha estat la Legislació Europea i la normativa dels països socis pel que fa a la ciberseguretat. D’aquesta manera, els alumnes havien de preparar una presentació sobre la legislació vigent en els països d’origen, pel que fa a la comunicació online i les xarxes socials, la banca i els pagaments online, la signatura electrònica, l’emmagatzematge de dades, les llicències i la ciberseguretat a l’empresa. Com a resultat, els alumnes han elaborat conjuntament un mapa d’Europa amb la legislació de cadascun dels països socis.

A més de les activitats col·laboratives amb els socis, els alumnes han visitat la capital de Lituània, Vilnius, amb una xerrada a la Universitat sobre la filosofia de la ciberseguretat i una ruta cultural en bus, una visita al Centre Etnocosmològic de Lituània, una visita a una fàbrica de productes de plàstic i una sessió formativa impartida pel Dr. Linas Bukauskas.

Cal destacar que l’experiència ha estat d’allò més satisfactòria, molt enriquidora en tots els nivells, però sobretot pel que fa a la comunicació en anglès. 

Tant alumnat com professorat ja estan pensant en la propera mobilitat a Alenquer, Portugal, on el tema a tractar és el pla de seguretat informàtica a l’empresa simulada i al centre escolar.